Download de handleiding voor een goede overwerkregeling
Overwerk? Zo maak je samen goede afspraken!
In de bouwsector wordt veel overgewerkt. Vaak structureel, vaak zonder heldere afspraken. En dat terwijl overwerk geen vanzelfsprekendheid is.
Daarom is het belangrijk dat er binnen jouw bedrijf duidelijke, eerlijke en toekomstbestendige afspraken worden gemaakt over overwerk. Afspraken waar zowel werknemers als werkgevers achter kunnen staan. Maar hoe pak je dat aan?
Download de handleiding voor het opstellen van een overwerkregeling
De FNV heeft een praktische handleiding ontwikkeld voor ondernemingsraden (OR), personeelsvertegenwoordigingen (PVT) en werknemers. In de handleiding vind je:
- Welke keuzes je kunt maken over de compensatie van overuren
- Waar je op moet letten bij het maken van afspraken
- Hoe je voorkomt dat afspraken in de praktijk alsnog ongunstig uitpakken
- Hoe de FNV jullie kan ondersteunen in het overleg
Waarom nu?
In de afgelopen cao Bouw & Infra is een eerste stap gezet richting een overwerkregeling. Maar de daadwerkelijke invulling moet de komende tijd binnen bedrijven worden gemaakt. Juist nu is het moment om met je OR of PVT aan tafel te gaan.
Belangrijk: Wat je nu afspreekt, kan voor jaren bepalen hoe er met overwerk wordt omgegaan binnen jouw bedrijf. Daarom is goede voorbereiding essentieel.
Samen sterk met de FNV
De FNV heeft veel ervaring met het maken van eerlijke afspraken over overwerk. We kunnen met jullie meelezen, afspraken toetsen en adviseren. Of zelfs helpen om het onderwerp op de agenda van de OR te zetten als dat nodig is.

Download de handleiding hier:
Download de handleiding hier:
Intern doorgroeien in de bouw: waar moet je op letten?
Intern doorgroeien is niet alleen een kans, maar ook een proces wat goede voorbereiding verwacht. Hieronder vind je tip met waar je op moet letten als je intern wil doorgroeien.
Scholing en certificering
Volgens de cao heb je recht op ontwikkeling en scholing. Via Volandis of het Opleidings- & Ontwikkelingsfonds Bouw & Infra (O&O-fonds) kun je vaak (deels) betaalde cursussen of opleidingen volgen, bijvoorbeeld voor leidinggeven, veiligheid (VCA-VOL) of digitale bouwprocessen (BIM).
Let op je functie-indeling en loon
Als je doorgroeit naar een nieuwe functie, verandert mogelijk ook je functie-indeling en bijbehorend loongebouw. De cao Bouw & Infra kent duidelijke functiegroepen en loonschalen. Zorg dat je nieuwe werkzaamheden ook formeel erkend worden en dat je functie en salaris daarop worden aangepast.
Veiligheid en gezondheid
Een hogere functie brengt vaak meer verantwoordelijkheid mee. Denk hierbij ook aan de zorgplicht voor veiligheid en gezondheid van collega’s op de bouwplaats. De cao verplicht werkgevers om hier voldoende ondersteuning voor te bieden.
Overuren en werktijden
Nieuwe functies kunnen andere werktijden of verantwoordelijkheden met zich meebrengen. Houd rekening met de cao-afspraken over werk- en rusttijden, overwerk en toeslagen.
Wil je meer informatie of heb je hier nog vragen over? Stuur een e-mail naar uta@fnv.nl