Gratis Overwerk: “Ik maak me zorgen over de toekomst”

Overwerk zorgt voor meer werkdruk en heeft invloed op de gezondheid en privésfeer. Overwerk betekent voor UTA-medewerkers gratis werk. Er is namelijk geen regeling die er voor zorgt dat UTA’ers hun gemaakte uren uitbetaald krijgen, of dat ze het gecompenseerd krijgen in tijd-voor-tijd.

In deze rubriek bespreken we ervaringsverhalen van UTA’ers die te maken hebben met overuren. Deze keer een UTA’er die liever anoniem wil blijven. Deze UTA’er is nu twee jaar werkzaam als uitvoerder en ervaart de zwaarte van zijn functie.

“De dagen zijn lang en intensief. Ik moet om zes uur op locatie zijn, dus mijn wekker gaat elke ochtend al om half vijf. Gemiddeld ben ik pas rond zes uur ’s avonds weer thuis. Ik heb de situatie besproken met mijn werkgever, maar zonder resultaat. Ik krijg te horen: ‘dit hoort bij je functie’. Wat me het meest dwarszit is dat ik al die uren moet maken om het werk goed te kunnen doen, maar ik krijg er niet naar betaald.”

“Ik maak me zorgen over de toekomst”

“Mijn privéleven lijdt nu niet direct onder de lange werkdagen, maar ik maak mij wel zorgen over de toekomst. Als ik straks een project krijg dat verder van huis is, zullen mijn dagen nóg langer worden. Dan ben ik helemaal gesloopt en heb ik nergens meer zin in. Ik zal dan nog eerder naar bed moeten, en dat gaat ten koste van mijn privéleven. De impact op mijn gezondheid is nu wel merkbaar. Ik sport nu bijvoorbeeld helemaal niet meer, simpelweg omdat ik er de puf niet voor heb. Dat is natuurlijk niet gezond. Ook de mentale druk van het werk speelt een grote rol. Door de overuren die ik maak, ervaar ik veel druk en stress. Ik ben altijd als eerste op locatie en ga als laatste weg. Dat is mentaal gewoon zwaar.”

“Ik loop elke week 340,- euro mis,
dat is 1360,- euro per maand!”

“Ik maak per week gemiddeld 20 overuren. Ik krijg geen vergoeding voor de overuren die ik maak. Financieel loop ik hierdoor elke week 340,- euro mis, dat is 1360,- euro per maand! Ik ben en blijf gemotiveerd om mijn werk te doen, maar de lange dagen, de mentale en fysieke belasting, en het gebrek aan vergoeding beginnen wel steeds zwaarder en uitdagender te worden.”

 

Het is tijd voor een eerlijke overwerkregeling voor UTA. Elk uur telt! Wij hebben dit onderwerp opgenomen in onze voorstellenbrief voor de nieuwe cao Bouw&Infra, maar we staan sterker als we samen duidelijk maken dat het genoeg is. Teken de petitie!