Gratis Overwerk: “Spanningen thuis”
Overwerk zorgt voor meer werkdruk en heeft invloed op de gezondheid en privésfeer. Overwerk betekent voor UTA-medewerkers gratis werk. Er is namelijk geen regeling die er voor zorgt dat UTA’ers hun gemaakte uren uitbetaald krijgen, of dat ze het gecompenseerd krijgen in tijd-voor-tijd.
In deze rubriek bespreken we ervaringsverhalen van UTA’ers die te maken hebben met overuren. Deze keer een UTA’er die liever anoniem wil blijven. Deze UTA’er maakt zelf geen overuren maar haar collega’s om haar heen wel. Ze merkt de impact daarvan en wil graag haar verhaal delen.
“Het komt mij iets te vaak voor dat ik verhalen hoor
over spanningen thuis”
“De UTA-werknemers in mijn omgeving draaien vaak lange dagen en maken regelmatig overuren om projecten op tijd en vooral ook binnen budget af te ronden. Zonder vergoeding voelen zij zich minder gewaardeerd, terwijl hun privéleven ook nog eens beïnvloed wordt door de extra werkdruk. Het komt mij iets te vaak voor dat ik verhalen hoor over spanningen thuis en een algeheel gevoel van onevenwicht.
Overuren zonder compensatie zorgen voor stress en een hoger risico op een burn-out, dat is algemeen bekend. Ik merk dat mijn collega’s het moeilijker vinden om grenzen te stellen bij het gebrek aan een beloning. Op de lange termijn kan dit schadelijk zijn voor hun fysieke en mentale gezondheid.
“Het is gek dat bouwpersoneel hun overuren wel uitbetaald krijgt,
maar mijn UTA-collega’s niet”
Het is sowieso gek dat bouwpersoneel hun overuren wel uitbetaald krijgt, maar mijn UTA-collega’s niet. Dat creëert een gevoel van ongelijkheid. Het wekt de indruk dat het werk van UTA-werknemers minder wordt gewaardeerd, terwijl zij net zo cruciaal zijn voor het succes van de projecten. Het ondermijnt de motivatie en betrokkenheid van UTA’ers, hartstikke zonde. Daarnaast zorgt het gebrek aan compensatie ook voor meer frustratie en een lagere motivatie. Ik merk soms aan mijn collega’s dat zij minder bereid zijn om net een stapje extra te doen. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor het bedrijf zelf, dat kan niet anders.”
Kortom, het niet uitbetalen van overuren voor UTA-medewerkers heeft nadelige effecten op hun welzijn, motivatie, en de bedrijfscultuur. Dit issue aanpakken kan bijdragen aan een eerlijkere, gezondere en productievere werkomgeving.
Het is tijd voor een eerlijke overwerkregeling voor UTA. Elk uur telt! Wij hebben dit onderwerp opgenomen in onze voorstellenbrief voor de nieuwe cao Bouw&Infra, maar we staan sterker als we samen duidelijk maken dat het genoeg is. Teken de petitie!