Gratis Overwerk: “Ik werk beneden zodat ik mijn vrouw nog kan zien!”

Overwerk zorgt voor meer werkdruk en heeft invloed op de gezondheid en privésfeer. Overwerk betekent voor UTA-medewerkers gratis werk. Er is namelijk geen regeling die er voor zorgt dat UTA’ers hun gemaakte uren uitbetaald krijgen, of dat ze het gecompenseerd krijgen in tijd-voor-tijd.

In deze rubriek bespreken we ervaringsverhalen van UTA’ers die te maken hebben met overuren. Deze keer spreken we met Ron van de Pavert.

Ron is 63 jaar oud en werkzaam als landmeter senior maatvoerder. Hij doet de maatvoering voor zowel bouw als infra. Hij is al ruim 46 jaar werkzaam in de bouw. Ron maakt regelmatig overuren. “1 uur standaard per dag hoort erbij’’.

“Vroeger ging ik op mijn zolderkamer zitten als ik overuren moest maken.
Tegenwoordig werk ik beneden zodat ik mijn vrouw nog kan zien!”

Naast zijn werkuren moet hij ook nog reizen, wat als UTA-medewerker niet wordt meegerekend in zijn werktijd. “Ik ben per dag zeker twee uur kwijt aan reistijd, en dat is geen onderdeel van mijn werkdag,” zegt Ron. Het zijn die extra uren die na verloop van tijd beginnen door te wegen, vooral nu hij ouder wordt. De dagen zijn lang en fysiek wordt het steeds zwaarder.

Ron heeft ook thuis last van de overuren die hij regelmatig moet draaien. “Vroeger ging ik op mijn zolderkamer zitten als ik overuren moest maken. Tegenwoordig werk ik beneden zodat ik mijn vrouw nog kan zien!”

“Het idee dat alles in je salaris zou zitten klopt natuurlijk niet.”

Qua uren maakt Ron ook de nodige rekensommen. “Het werk kost me flink wat tijd. Als ik alles optel, kom ik op zo’n 680 euro per maand uit wat ik misloop.” Ron zou het ideaal vinden als hij voor elk uur dat hij werkt betaald zou worden. Helaas is dat in de praktijk vaak niet zo. Ondanks dat blijft hij positief over zijn vak. “Ik heb het mooiste werk van de wereld en ervaar het eigenlijk niet als een belasting. Maar het idee dat alles in je salaris zou zitten, zoals ze zeggen, klopt natuurlijk niet.”

Ron houdt van zijn vak, maar hij weet dat er een einde aan zijn carrière komt. Hij overweegt gebruik te maken van de zwaarwerkregeling en wil nog anderhalf jaar doorgaan tot hij 65 is. Daarna vindt hij het wel genoeg. Het vele overwerk en de lange dagen hebben hun tol geëist, maar hij kijkt met voldoening terug op wat hij heeft bereikt en bijgedragen in de bouw.

 

Het is tijd voor een eerlijke overwerkregeling voor UTA. Elk uur telt! Wij hebben dit onderwerp opgenomen in onze voorstellenbrief voor de nieuwe cao Bouw&Infra, maar we staan sterker als we samen duidelijk maken dat het genoeg is. Teken de petitie!