Informatieplicht van je werkgever: hoe zit dat?
Werkgevers in Nederland hebben informatieplicht. Het staat in de wet dat ze werknemers goed moeten informeren over hun arbeidsvoorwaarden, zoals werktijden en overuren. Deze wet geeft werknemers meer zekerheid over hun werk, zoals informatie over werktijden, variabele uren en overuren.
Deze verplichting staat in artikel 7:655 van het Burgerlijk Wetboek (BW) en is recent uitgebreid door de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Meer informatie en duidelijkheid
Met de aanpassing van artikel 7:655 BW moeten werkgevers nu duidelijkere informatie verstrekken, vooral bij onvoorspelbare werktijden, zoals bij oproepkrachten of wisselende roosters. Werkgevers moeten bijvoorbeeld aangeven op welke dagen en tijden een werknemer beschikbaar moet zijn.
Opzegtermijn
Volgens artikel 7:628b lid 3 BW moeten werkgevers een werknemer minstens vier dagen van tevoren informeren over wijzigingen in het rooster. Deze termijn kan soms worden aangepast via de cao, maar vier dagen blijft de wettelijke basis.
Verplichte termijnen voor het verstrekken van informatie
Werkgevers moeten informatie binnen bepaalde termijnen aan hun werknemers geven:
- Binnen één week na start van het werk: Belangrijke informatie over werkuren, variabele werkuren, loon en roosters.
- Binnen één maand na start van het werk: Alle overige arbeidsvoorwaarden.
Gevolgen van het niet-naleven
Als de werkgever niet op tijd aan de informatieplicht voldoet, kan de werknemer dit via de rechter afdwingen. Dit kan belangrijk zijn als de werknemer niet goed geïnformeerd is over de werkomstandigheden en hierdoor onzekerheid ervaart.
In het kort
Door de uitbreiding van de informatieplicht moeten werkgevers nu meer verantwoordelijkheid nemen in het communiceren van arbeidsvoorwaarden, zoals werktijden en overuren. Dit zorgt voor een transparantere werkomgeving en meer zekerheid op de werkvloer voor jou als werknemer.