ZZP | Zo bereken je je uurtarief

Je uurtarief bepalen als ZZP’er is niet eenvoudig. Te hoog schrikt potentiële klanten misschien af, en te laag levert te weinig inkomen op én doet geen recht aan je kwaliteiten. In dit artikel lees je hoe jij je optimale uurtarief kunt berekenen.

Jouw beste uurtarief bepaal je natuurlijk zelf. Bij het berekenen hiervan moet je rekening houden met het volgende:

  1. Het inkomen dat je nodig hebt
    Bepaal want je per maand minimaal nodig hebt aan inkomsten. Van dit bedrag leef je en betaal je alle rekeningen. Het bijbehorende uurtarief moet na aftrek van je bedrijfskosten voldoende zijn, zodat je dit bedrag minimaal overhoudt.
  2. De uurtarieven van je concurrenten
    Dit is natuurlijk niet leidend voor je eigen uurtarief, maar het is handig om vooraf over onderbouwing te hebben nagedacht mocht je klant vragen waarom je boven of onder het tarief van je concurrenten zit.
  3. Wat maakt jou uniek?
    Heb je maar weinig concurrenten die jouw niveau halen? Dan vraag je uiteraard een hoger uurtarief dan wanneer je heel veel concurrenten hebt die hetzelfde kunnen als jij.

Het berekenen van je uurtarief

FNV Zelfstandigen heeft een speciale Rekentool om je uurtarief nauwkeurig te berekenen. Zelf het nog een keertje nalopen? Je uurtarief bepaal je in de volgende vier stappen:

Stap 1: Zakelijke kosten

Er zijn verschillende soorten kosten: vaste en variabele. Daarnaast heb je start- of aanloopkosten. Eén van de grootste kostenposten is de huur van een kantoor- of een andere werkruimte (niet als je vanuit huis werkt natuurlijk). Denk verder aan administratiekosten, verkoop- en representatiekosten, autokosten, rentekosten, afschrijvingskosten, en zakelijke verzekeringskosten. Het is veel om over na te denken, maar wel heel belangrijk voor je financieel overzicht!

Stap 2: Netto-inkomen

Nogmaals, denk goed na over wat je wilt overhouden onder de streep. Stel je wilt 1.800,- euro per maand overhouden. Dit is waar je van leeft en spaar je voor je pensioenopbouw.* Per jaar komt dat neer op 21.600,-. Daarnaast reserveer je 8 procent vakantiegeld: 1728,- . Met dit rekenvoorbeeld heb je dus een netto-inkomen nodig van 23.328,- per jaar. Dit is na aftrek van de inkomstenbelasting.

*Als ZZP’er kun je deelnemen aan speciale vrijwillige regelingen voor ZZP-pensioen. Verschillende marktpartijen bieden deze regelingen aan.

Kijk voor informatie over hoe je je belastingen en de bijdrage voor een zorgverzekering meeneemt op de website van de Kamer van Koophandel.

Stap 3: Benodigde omzet

Om de benodigde omzet te bepalen tel je de bedragen die voortkomen uit stap 1 en 2 bij elkaar op.

Stap 4: Daadwerkelijk uurtarief

Nu is het tijd om te bepalen hoeveel uur je per jaar gaat werken. Als je uitgaat van een vijfdaagse werkweek en dat je dertig dagen vrijhoudt voor vakantie en feestdagen blijven er 230 werkdagen in het jaar over.

Hou er rekening mee dat je niet al deze uren aan de klant factureert. Je zult ook tijd moeten steken in het vinden van klanten, netwerken, brainstormen, administratie, noem maar op. Als startende ondernemer is het factureren van 50% van je werkuren een mooi streven.

Met als deze informatie kun je nu uitrekenen wat je uurtarief is. Over je uurtarief bereken je 21 of 9 procent btw, afhankelijk van je dienst. Je kunt ook een btw-vrijstelling of verleggingsregeling gebruiken.

Tips

Evalueer je uurtarief regelmatig. In ieder geval jaarlijks. Er kunnen zich niet alleen grote veranderingen voordoen in je werk, maar ook daaromheen. Denk bijvoorbeeld aan inflatie of de stijging van de energiekosten.

Je uurtarief hoeft niet in steen te staan. Maak een marge voor je uurtarief door te bedenken wat het minimale en het maximale is dat je aan een klant kunt vragen. Dit is je onderhandelingsruimte.

Groeit je bedrijf? Kijk of je bepaalde dingen, zoals administratieve taken, kunt uitbesteden. Zo houd je meer tijd over voor klanten en projecten.

Denk na over je risico’s en breng deze in kaart. Heb je bijvoorbeeld een buffer voor wanneer het wat minder goed loopt? Hoe zit het met verzekeringen? En wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt raakt? Dit zijn geen leuke dingen om over na te denken, maar zo kom je niet voor verassingen te staan.

Als je er zelf niet uitkomt, neem dan contact op met een boekhouder, of laat je adviseren door de consulenten van FNV Zelfstandigen.