Wisselen van werkgever: waar moet je op letten?

Heb je een nieuwe baan en ga je binnenkort wisselen van werkgever? Om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Hieronder vind je een handige leidraad met dingen waar je op moet letten.

Voordat je je huidige baan opzegt, is het goed om te weten hoelang je opzegtermijn is. Hiermee kun je duidelijke afspraken maken met je nieuwe werkgever over de startdatum van je nieuwe baan. De wettelijke opzegtermijn is ook opgenomen in artikel 1.6 van de cao Bouw en Infra.

Ontslagbrief

Vergeet niet om schriftelijk bij je werkgever te laten weten dat je ontslag neemt. Dit kan middels een ontslagbrief.  Heb  je hier hulp bij nodig? Misschien heb je wat aan onze voorbeelden.

Vakantiedagen

In veel gevallen worden niet-opgenomen vakantiedagen uitbetaald, maar het kan ook zijn dat je deze nog kunt opnemen voordat je vertrekt. Wil je ze nog opnemen, vraag dit schriftelijk bij je werkgever aan. Wist je dat je werkgever zo’n verzoek alleen mag weigeren als er sprake is van een bedrijfseconomische grond?

Concurrentiebeding

Controleer of er een concurrentiebeding in je contract staat. Dit kan je beperken in je mogelijkheden om direct bij een concurrent aan de slag te gaan.

Pensioenregeling

Informeer bij je nieuwe werkgever hoe de pensioenregeling is geregeld. Is deze vergelijkbaar met je huidige pensioenregeling of zijn er verschillen? Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van je toekomstige pensioenopbouw.

Toeslagen van de Belastingdienst

Denk aan eventuele toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Een verandering in inkomen kan invloed hebben op je recht op toeslagen. Het is verstandig om na te gaan wat de gevolgen zijn van je salariswijziging.

Arbeidsvoorwaarden

En last but not least. Vergeet niet om je nieuwe arbeidsvoorwaarden te laten controleren. Zo voorkom je dat hier eventuele fouten in staan. Wij helpen je graag met het controleren van je arbeidsvoorwaarden. Neem hiervoor contact op.

De FNV staat voor een socialer Nederland. We zijn er voor jou. Voor meer veiligheid, zekerheid en waardering. Maak ook je collega’s lid (en verdien een tientje). Samen bouwen we aan de toekomst.