Jongeren en overuren: Waarom jouw stem belangrijk is
Veel jongere UTA werknemers staan vol energie aan het begin van hun carrière, klaar om te bouwen aan hun toekomst. Maar wat als jouw inzet niet eerlijk wordt beloond?
Het niet uitbetalen van reis- en overuren treft alle werknemers, maar de impact op jongeren is onevenredig groot. FNV UTA is zich hiervan bewust en heeft een petitie gestart om dit probleem aan te pakken. Door te tekenen, kun jij invloed uitoefenen op eerlijke arbeidsvoorwaarden, niet alleen voor nu maar ook voor de rest van je carrière.
Uitdagingen
Voor jongeren op de arbeidsmarkt gelden specifieke uitdagingen die het niet uitbetalen van reis- en overuren extra onrechtvaardig maken:
- Lagere inkomens versterken de afhankelijkheid van overuren
Veel jongeren starten hun carrière met een relatief laag salaris. Overuren zijn voor hen vaak noodzakelijke werkzaamheden om de bouwdoelen voor de werkgever te bereiken. Daarbij zijn ze zelf nog bezig met het aflossen van studieschulden of aan het sparen voor een woning. Het niet vergoeden van deze extra uren maakt het bijna onmogelijk om goed financieel vooruit te komen. - Financiële onafhankelijkheid komt in gevaar
Als jongere wil je op eigen benen staan. Dat betekent geld opzij zetten voor je toekomst, of simpelweg genoeg verdienen om uit huis te gaan. Zonder een eerlijke compensatie voor overuren wordt deze onafhankelijkheid uitgesteld, wat leidt tot frustratie en een gevoel van stilstaan. Daarnaast is de cultuur van vroeger nu ook echt veranderd. Je bent elk uur werk waard! Steeds meer jongeren trekken een grens bij hun contracturen en kiezen voor de waarde die zij hebben voor het werken voor de baas. - Demotivatie in de cruciale startfase van je carrière
Je carrière starten met het idee dat hard werken niet gewaardeerd wordt, kan ontmoedigend zijn. Jongeren die zien dat hun extra inzet onbetaald blijft, verliezen sneller vertrouwen in het systeem. Dit kan leiden tot job-hopping of zelfs een burn-out, met langetermijngevolgen voor je loopbaan. Daarnaast heb je hopelijk nog jaren te gaan in deze mooie sector en zal het bedrag wat je misloopt door onbetaalde reis- en overuren alleen maar verder oplopen. Vraag maar eens aan je ‘oudere’ collega hoeveel loon die eigenlijk al in zijn carrière misgelopen heeft!
Als je benieuwd bent naar hoeveel geld door overuren jij (of je bovenstaande collega) eigenlijk misloopt, kun je hier onze rekentool invullen. Laat het ons ook vooral weten in de petitie!
De rol van FNV UTA: Samen staan we sterk
Aan de cao tafel hebben de werkgevers hun belachelijke voorstel gedaan over jouw loon. Zij willen een loon voor UTA-werknemers inclusief reis- en overuren.
Om deze onrechtvaardigheid te bestrijden, is FNV UTA een petitie gestart. Het doel? Zorgen dat werkgevers reis- en overuren verplicht moeten compenseren, niet alleen voor oudere werknemers, maar ook voor jongeren die aan het begin van hun carrière staan. Reken maar eens na wat je per maand aan loon erbij kan krijgen!
Teken en deel!
Door de petitie te tekenen maak je duidelijk dat jongere UTA-werknemers niet genegeerd mogen worden in de strijd voor eerlijke arbeidsvoorwaarden. Het gaat om meer dan alleen overuren; het gaat om een fundament bouwen voor een eerlijke en duurzame carrière.
Teken de petitie en laat zien dat ook de jongere UTA-werknemers niet langer genoegen nemen met ongelijkheid. Samen kunnen we verandering afdwingen en zorgen dat werkgevers niet alleen het harde werk zien, maar het ook waarderen.
Teken de petitie en deel het met je collega’s!
Het is tijd voor een eerlijke overwerkregeling voor UTA. Elk uur telt! Wij hebben dit onderwerp opgenomen in onze voorstellenbrief voor de nieuwe cao Bouw&Infra, maar we staan sterker als we samen duidelijk maken dat het genoeg is.