Als UTA’er meer, minder, of flexibel werken

In een wereld die continu in beweging is, is het cruciaal dat je werk met je meebeweegt. De “Wet flexibel werken” (Wfw) helpt je om die balans tussen werk en privé te creëren. Een evenwichtige werk-privé balans is namelijk geen luxe, maar een noodzaak.

Om gemotiveerd en productief te blijven is het belangrijk dat je je werk en je persoonlijk leven op een goede manier kunnen combineren. Zo kan het bijvoorbeeld erg helpen wanneer je werkt vanuit huis of een locatie dichter bij huis. Of misschien wil je juist méér of minder werken, of op andere tijden. De Wfw is om deze reden dan ook in het leven geroepen.

Wet flexibel werken

Maar wat houd de Wfw dan precies in? De wet bepaald dat werknemers bij hun werkgever een verzoek mogen indienen voor een wijziging van arbeidsduur, arbeidstijden en arbeidsplaats. De wfw geeft daarbij ook aan hoe werkgevers met zo’n verzoek om moeten gaan. Bijvoorbeeld: een verzoek voor wijziging van arbeidsduur of arbeidstijden moet een werkgever altijd goedkeuren, zolang dit geen grote problemen met zich meebrengt voor de bedrijfsvoering.

Hieronder vind je een overzicht van de richtlijnen rondom het indienen van een verzoek voor wijzing van je arbeidsduur, arbeidstijden, of arbeidsplaats

 

Verzoek werknemer

Wie 
– Werknemers die 6 maanden in dienst zijn geweest (met een maximale onderbreking van 6 maanden) op de datum dat de wijziging in zou gaan.
– Werkzaam bij een organisatie met 10+ werknemers.

Wat
Schriftelijk verzoek met de volgende info:
– Wanneer je wilt dat de wijziging ingaat
– Gewenste werktijden, werkduur of werkplaats

Wanneer
Tenminste twee maanden voor de datum dat je wilt dat de wijziging ingaat.

Hoe vaak
Maximaal één keer per jaar (vanaf het moment dat het vorige verzoek is goedgekeurd of afgewezen).

Je vindt hier een brief die je als voorbeeld kunt gebruiken voor je eigen verzoek.

 

Reactie werkgever

Wat
Schriftelijke reactie. Wanneer het verzoek niet wordt goedgekeurd moet de werkgever dit motiveren.

Wanneer
Uiterlijk één maand voordat de wijziging in zou gaan.

Goedkeuren of afwijzen
– Voor wijzigingen in arbeidsduur en arbeidstijden moet het verzoek geaccepteerd worden zolang het geen grote negatieve gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering.
– Voor wijziging van arbeidsplaats geldt dat een werkgever het verzoek minimaal moet overwegen en met je moet overleggen als deze wordt afgewezen.
Ben je het niet eens met een afwijzing van je verzoek? Dan kan je naar de rechter stappen. Mail uta@fnv.nl wanneer je hier hulp bij kunt gebruiken. We helpen je graag.

Wanneer mag het afgekeurd worden

Je werkgever dient dus uiterlijk een maand voordat de wijziging in zou moeten gaan een reactie te geven. Wordt het goedgekeurd, dan gaat de wijziging in op de datum die in het verzoek staat. Is er geen reactie, dan mag je dit op dezelfde manier behandelen als een goedkeuring. Wordt het verzoek afgewezen, dan moet je werkgever dit dus motiveren; er moet namelijk sprake zijn van een groot probleem voor de bedrijfsvoering. Maar wat betekend dat nou, een groot probleem voor de bedrijfsvoering? Wanneer spreken we van een groot probleem en wanneer niet? Hieronder een aantal voorbeelden:

Minder werken:
– Het zou problemen geven met het werkrooster
– Er is niemand om je werk over te nemen

Meer werken:
– Er is niet voldoende geld om meer uren te bekostigen
– Er is niet voldoende werk om meer uren te werken

Arbeidstijden
– Het bedrijf zou alleen voor jou eerder open moeten
– Door de wijziging zouden er onveilige situaties ontstaan als anderen of jij bijvoorbeeld alleen moeten werken

Arbeidsplaatsen
– Het is niet mogelijk om het werk uit te voeren vanaf de voorgestelde locatie
– Het zou problemen geven met het werkrooster

 

Wet werken waar je wilt

Er is dus een verschil in hoe arbeidsplaats wordt behandeld ten opzichte van arbeidstijden en arbeidsuren. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd die ervoor zou zorgen dat de beslissing over arbeidsplaats op een vergelijkbare manier wordt behandeld als een verzoek voor arbeidsuren of arbeidsplaats. Een werkgever kan deze dan minder makkelijk afwijzen. Dit maakt het dus makkelijker om je arbeidsplek te wijzigen en bijvoorbeeld vanuit huis te werken. Op 12 september 2023 wordt deze wet besproken door de Eerste Kamer. Zodra er meer bekend is zullen wij hier uiteraard wat over delen.