Wat moet jij als uitvoerder (UTA) weten over overuren?

Werk je als uitvoerder en maak je wel eens overuren? Dan is het goed om te weten wat nu de regels zijn én wat er vanaf 1 januari 2026 verandert. Hieronder leggen we het kort en duidelijk voor je uit. Zo weet jij precies waar je aan toe bent.

Hoe ziet de huidige regeling voor uitvoerders (UTA) eruit met betrekking tot overuren?

Als je overwerk van aanmerkelijke omvang verricht in opdracht van je werkgever, moet de werkgever schriftelijk aangeven hoe dit gecompenseerd wordt.

Per 1 januari 2026 gaat een nieuwe regeling gelden waarbij overuren worden gecompenseerd in vrije tijd of – bij overeenstemming met de werkgever – worden uitbetaald tegen het uursalaris. Een aantal situaties is uitgezonderd. Zo blijven afspraken over overwerk van vóór 1 januari 2026 in je arbeidsovereenkomst of in een regeling met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging bestaan. De nieuwe regeling geldt ook niet wanneer je meer dan 3x het minimumloon verdient.

Gaat er iets voor mij als uitvoerder (UTA) veranderen?

Nee, niet in de volgende gevallen:

  • Je hebt met je werkgever vóór 1 januari 2026 een afspraak over compensatie van overwerk gemaakt die is opgenomen in je arbeidsovereenkomst.
  • Je verdient meer dan 3x het minimumloon inclusief vakantietoeslag. Dat is ongeveer € 7895,-
  • De ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (pvt) is vóór 1 januari 2026 een regeling overwerkuren overeengekomen zoals bedoeld in de Wet op de ondernemingsraden en deze maakt onderdeel uit van je arbeidsovereenkomst.

Ja, wel voor alle andere gevallen. Daarvoor geldt het volgende:

  • Overuren worden gecompenseerd in vrije tijd, volgens het principe ‘tijd-voor-tijd’: voor elk gewerkt overuur krijg je één uur vrij. Als jij en je werkgever hiertoe besluiten, kunnen de overuren worden uitbetaald tegen het uursalaris.
  • De eerste 15 minuten vóór en ná werktijd gelden niet als overwerk.
  • Overwerk vindt plaats in opdracht van de werkgever en kan vooraf of achteraf worden goedgekeurd.

Vanaf wanneer geldt dit?

Deze bepaling geldt vanaf 1 januari 2026.

Wat als mijn werkgever nu afspraken met mij of de OR wil maken, die slechter zijn dan wat er vanaf 1 januari 2026 in de cao staat?

Niet hiermee instemmen. Krijg je iets voorgelegd, waar je advies over wil? Stuur een e-mail naar uta@fnv.nl . De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging kan ook contact opnemen met de FNV-bestuurder.

Ben ik volgens de cao Bouw & Infra verplicht om over te werken?

Nee, volgens de cao Bouw & Infra is de werknemer niet verplicht over te werken.

Is mijn werkgever verplicht om mijn overuren te registreren?

Volgens het Arbeidstijdenbesluit moet de werkgever de arbeidstijden registreren, behalve voor werknemers die ten minste 3x het minimumloon verdienen. Belangrijkste advies is: houd altijd zelf bij hoeveel uren en overuren je werkt.

Waar kan ik de regeling vinden?

Zodra de teksten van de nieuwe cao Bouw & Infra definitief zijn, kun je hierin de nieuwe overwerkregeling terugvinden. Kijk hier.