FNV op bezoek bij Heijmans: Wat vinden UTA-werknemers van hun cao?
FNV bezocht Heijmans om in gesprek te gaan met UTA-medewerkers over de aankomende cao-onderhandelingen. Medewerkers zijn grotendeels tevreden, maar geven aan dat koopkrachtbehoud en een loonsverhoging belangrijke aandachtspunten zijn.
Een lentezonnetje scheen over het kantoor van Heijmans toen FNV langsging voor een goed gesprek over de cao Bouw & Infra. Met de hervatting van de cao-onderhandelingen, die vindt plaats op 31 maart, in aantocht was dit een belangrijk moment om in direct contact te komen met de UTA-medewerkers die onder de cao Bouw&Infra vallen. Hoe ervaren zij hun huidige arbeidsvoorwaarden? En wat hopen ze terug te zien in een nieuwe cao?
Open gesprekken en duidelijke signalen
De ontvangst bij Heijmans was vriendelijk en open: er was tijd en ruimte gereserveerd en volop gelegenheid om tijdens ons bezoek met UTA-medewerkers in gesprek te gaan. Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat veel medewerkers best tevreden zijn over hun arbeidsvoorwaarden, maar dat er ook een duidelijke wens is voor een loonsverhoging. De stijgende kosten van levensonderhoud maken dat koopkrachtbehoud en -verbetering een hoog op de agenda staan.
Het is heel belangrijk om in deze fase signalen uit de praktijk op te halen. Bezoeken zoals deze, bij Heijmans en andere bedrijven binnen de sector, helpen FNV om de stem van UTA-werknemers krachtig te vertegenwoordigen aan de onderhandelingstafel. Met hun input op zak zet FNV zich in voor een cao die recht doet aan hun inzet en belangen.
Wat kun jij doen?
Op dit moment, in aanloop naar de onderhandelingen, zijn er tweeacties waaraan je kunt bijdragen.
Teken de overuren-petitie! UTA-werknemers werken structureel over: gemiddeld 6 uur per week, wat neerkomt op 275 uur per jaar. Vaak worden deze overuren niet vergoed. Dit kan zo niet langer! In de cao moet er een overwerkregeling voor UTA komen, zodat iedereen elk uur vergoed krijgt. Dus doe mee!
Plak stickers! Maak werkgevers duidelijk dat het tijd is voor échte waardering en plak de FNV-stickers zichtbaar op je kleding of zichtbare plekken op je werklocatie. Bestel ze en deel ze uit aan collega’s. Laat – samen met je collega’s – zien dat werkgevers hun waardering niet alleen in woorden, maar ook in goede cao-afspraken moeten laten zien.