Cao-onderhandelingen 2021: dag 8

Wij bouwen Nederland

ONBESPREEKBAAR! Dit is wat wij gisteren van de werkgeversorganisaties op bijna alle onderwerpen te horen kregen.

Overwerkregeling

Zo ook de overwerkregeling die wij hebben voorgesteld. De werkgeversorganisaties zijn heel duidelijk, zij willen hier geen afspraken over maken. Wij vragen niks geks, wij vragen om een regeling waarin UTA-medewerkers vergoed worden voor de uren die zij werken, betaald worden voor de uren die je voor je werkgever werkt. Helaas zien de werkgeversorganisaties niet dat er een heel redelijk voorstel voor hen ligt. Zij vinden het niet nodig om de uren die hun medewerkers voor ze werken, te betalen. Er wordt structureel heel veel overgewerkt. Tijd die je niet thuis bent en die je niet zo kan invullen als je zelf wil. Naast dat het niet meer dan normaal is om betaald te worden voor die uren, hopen wij ook dat een overwerkregeling er voor gaat zorgen dat er minder overgewerkt wordt. Uit alle onderzoeken die wij gedaan hebben komt duidelijk naar voren dat het werk mentaal vaak zwaar is. Een gezonde privé-werkbalans is er te vaak niet.

Maximaal twaalf uur van huis

Ons voorstel om maximaal twaalf uur van huis te zijn lijkt ons ook heel normaal en gezond voor de werknemers. Helaas ook dit vinden werkgevers niet nodig en ook hierover willen zij geen afspraken maken. Vind jij het ook onfatsoenlijk hoe de werkgeversorganisaties zich hier opstellen? Laat jezelf horen door te klikken op de afbeelding onderaan de pagina! Hoe meer reacties, hoe duidelijker het voor de werkgeversorganisaties wordt dat zij goede afspraken horen te maken.

Thuiswerkvergoeding

Momenteel wordt er veel thuisgewerkt. De verwachting is dat dit in de toekomst ook (gedeeltelijk) zal blijven. Dat werknemers niet of minder op kantoor komen geeft voor de werkgevers minder kosten maar voor de werknemers juist meer kosten. Het is dus ook niet meer dan normaal om een vergoeding te krijgen voor de verwarming, elektriciteit en koffie/thee. Helaas vinden werkgevers dit niet nodig. Dat zij lagere kosten hebben is voor hen mooi meegenomen en dat een werknemer juist meer kosten maakt is niet belangrijk.

Eerder stoppen met werken regeling

Een eerder stoppen met werken regeling. Ook hierover hebben de werkgeversorganisaties zich gisteren duidelijk uitgesproken. Een regeling die er daadwerkelijk toe doet, willen zij niet afspreken. “Bedrijven bieden zelf al voldoende mogelijkheden aan medewerkers, in de laatste fase voor hun pensioen, om het werk te verlichten”, aldus de werkgeversorganisaties. Een deel van de UTA-medewerkers deed voorheen fysiek werk op de bouwplaats. Zij hebben fysiek zwaar werk gedaan, daarnaast horen wij van bijna alle UTA-medewerkers die wij spreken dat zij hun werk ook mentaal heel zwaar vinden. Het is bizar en verdrietig, hoe vaak wij horen dat iemand niet weet of het wel lukt om het werk tot aan het pensioen vol te houden. Een goede regeling afspreken zodat wel iedereen gezond zijn pensioen kan halen, zou niet meer dan normaal horen te zijn!

De houding van de werkgevers is droevig. Zo brutaal dat ze durven te zeggen dat “het gefocus op UTA minder ruimte geeft voor de bouwplaatsmedewerkers.” Alle medewerkers die onder de cao Bouw en Infra vallen zijn belangrijk, zowel UTA als bouwplaats! Op 5 mei wordt er weer onderhandeld. Wij willen graag op die dag aan de werkgeversorganisaties laten zien dat UTA-medewerkers fatsoenlijke afspraken in hun CAO willen. Laat je stem horen, klik op de afbeelding hieronder!