RVU-actie Tilburg: Écht samen sterk voor zwaar werk!

Zestig bouwvakkers verzamelden zich op 26 juni bij VNO-NCW in Tilburg om aandacht te vragen voor de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Ook directeur Ellen Kroese eet een frietje mee tijdens de verlengde schaft.

Rond het middaguur verzamelen tientallen werknemers zich bij het FNV-vakbondshuis in Tilburg. Na een goede bak koffie en het uitwisselen van verhalen en ervaringen die de noodzaak van een behoorlijke RVU benadrukken, is het tijd om te gaan!

Onder veel bemoedigend getoeter van weggebruikers maken we over de Ringbaan West een korte mars naar het terrein van VNO-NCW, het Verbond van Nederlandse Ondernemingen, in Tilburg. Hier is het tijd voor de schaft. Op het terrein staat een frietkar, wordt feestelijke muziek gedraaid, en krijgen de stakers een T-shirt met daarop de tekst “Zwaarwerkregeling gemist? Bouwvakker tot in de kist.” De boodschap is duidelijk: er moet een betere zwaarwerkregeling komen.

Eisen overhandigen

Met de hele meute lopen we naar de ingang van het gebouw van VNO-NCW om onze eisen te overhandigen. Wilco Veldhorst, FNV-bestuurder in de regio, maakt de eisen van de FNV omtrent de Regeling Vervroegd Uittreden bekend aan de directie die ons tegemoet loopt:

  • Een permanente regeling, omdat zwaar werk altijd zal bestaan.
  • Verhoog het boetevrije bedrag, omdat het niet voor iedereen financieel haalbaar is om deel te kunnen nemen
  • Laat cao-partijen bepalen wat zwaar werk is, die hebben het beste beeld van de sector.

Ellen Kroese, directeur van VNO-NCW Brabant Zeeland neemt de eisen van de FNV in ontvangst. De directie van VNO-NCW is het met ons eens: een goede regeling is belangrijk voor mensen met een zwaar beroep. “Het is goed dat jullie hier aandacht voor vragen,” zegt Kroese tegen de menigte.

Verschillende bouwvakkers maken gebruik van het moment om in gesprek te gaan met VNO-NCW over het belang van een goede zwaarwerkregeling. Hierna komt ook de directie mee naar de enorme opblaaspop Bob, en eten we samen een frietje. “We staan zij aan zij. Naast elkaar, niet tegenover elkaar”, zegt Ellen Kroese.

Het is een geslaagde dag, zo vindt ook Wilco Veldhorst: “We hebben een goede opkomst met gemotiveerde bouwmedewerkers. Daarbij hebben we onze eisen persoonlijk kunnen overhandigen!”

De afgelopen weken zijn bouwvakkers en UTA-medewerkers massaal in actie gekomen. De acties in Groningen, Den Haag en Tilburg zijn een groot succes geworden. De roep om een permanente en verbeterde RVU-regeling wordt steeds groter. Ook na de zomer gaan we door met deze strijd. Sluit je ook aan. Stuur een e-mail naar onze actie coördinator peter.vanderput@fnv.nl . Ben je nog geen lid? Meld je hier aan en strijd mee voor een betere Regeling Vervroegd Uittreden voor iedereen met een zwaar beroep. Wanneer je een collega lid maakt ontvang jij van ons een tientje.