1 mei: Dag van de Arbeid

Ieder jaar staat 1 mei wereldwijd in het teken van de Dag van de Arbeid. In Nederland is het (nog) geen vrije dag. Dat zou wel moeten!

Op 1 mei vieren we de Dag van de Arbeid in Amsterdam! Samen met miljoenen mensen over de hele wereld vieren we op deze dag wat we hebben bereikt. Neem je bouwhelm mee en kom samen met je collega’s  op 1 mei naar Amsterdam. Laten we samen onze successen vieren én aandacht vragen voor de volgende actuele thema’s:

  • Eerlijke lonen en een goed sociaal vangnet.
  • Recht op vrije tijd en een gezonde werk-privé balans.
  • Vakbondsrechten en bescherming tegen uitbuiting (overuren niet uitbetaald krijgen).
  • Duurzame arbeidsvoorwaarden in een snel veranderende economie.

Vier het in Amsterdam! 

Op 1 mei staan we op voor wat écht belangrijk is: solidariteit. Dat is nu belangrijker dan ooit. De aandeelhouders worden nog steeds rijker. De boodschappen worden nog steeds duurder. En de ongelijkheid wordt nog steeds groter. Met de huidige wereldleiders zal de onzekerheid alleen maar toenemen en zullen de prijzen verder stijgen. Daarom is nu de tijd om onze stem te laten horen: voor een eerlijke verdeling van rijkdom, voor goede zorg en goed onderwijs, en voor een rechtvaardige samenleving.

  • 14.00 uur: start Mars van de Arbeid Museumplein Amsterdam
  • 16.00 uur: start Manifestatie Martin Luther Kingpark Amsterdam
  • 19.00 uur: einde Dag van de Arbeid

Op 1 mei organiseert de FNV een gratis manifestatie in Amsterdam. Ben jij erbij? Meld je aan om gebruik te maken van het gratis busvervoer!

Feestdag

In veel Europese landen is 1 mei een officiële, doorbetaalde feestdag. In Nederland is dat (nog) niet het geval. Dat komt deels omdat vroeger Koninginnedag op 30 april viel, en wij voornamelijk op kerkelijke feestdagen, zoals Pasen en kerst, vrij zijn. Een andere reden is dat de confrontaties tussen vakbonden en de overheid in ons land een stuk minder heftig waren dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Ons poldermodel heeft de scherpe randjes van de protesten gehaald, waardoor de Dag van de Arbeid in de loop der jaren eigenlijk meer naar de achtergrond is verdwenen.

Vieren én herdenken

In Nederland zou de Dag van de Arbeid ook een vrije dag moeten zijn. Niet alleen om de werknemers te vieren, maar ook om te herdenken, en onze internationale solidariteit te tonen. Zolang dat niet nationaal is geregeld, proberen vakbonden daar in de cao’s afspraken over te maken. Zo is bijvoorbeeld in de cao Schoonmaak wel afgesproken dat de werknemers vrij zijn op 1 mei.

Ontstaan van Dag van de Arbeid 

Voor het ontstaan van de Dag van de Arbeid gaan we terug naar het jaar 1889. Op het congres van de Tweede Internationale van 1891 werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken. In de Verenigde Staten en een groot deel van Europa gingen mensen de straat op voor de achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en het behoud van vrede. In de jaren hierna wordt de Dag van de Arbeid een jaarlijks terugkerende traditie.