Hooikoorts op de bouwplaats: wat moet je weten?

O, wat is het leven fijn als de zon schijnt! Behalve met hooikoorts op de bouwplaats… De zon schijnt weer volop, de bomen staan in bloei en de bloemen komen weer uit de knop. Kortom: de zomer komt er weer aan! Voor het merendeel van de mensen goed nieuws, maar voor zo’n één op de vijf Nederlanders brengt dit ook een uitdaging met zich mee: hooikoorts. Op de bouwplaats, waar werknemers vaak buiten aan het werk zijn, kunnen hooikoortsklachten het werk ernstig belemmeren.

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. Hooikoorts noemen we ook wel pollenallergie, omdat de pollenkorrels (stuifmeel) de allergie veroorzaken.

Symptomen zijn o.a. een jeukende neus, branderige en tranende ogen, benauwdheid en vermoeidheid. Sommige mensen hebben last van alle symptomen tegelijkertijd, en sommige mensen slechts van een enkele. Wat in ieder geval zeker is, is dat alle verschijnselen de concentratie, productiviteit en veiligheid kunnen beïnvloeden. Zeker op de bouwplaats, waar alertheid erg belangrijk is, is dit een serieus aandachtspunt.

Ik heb nooit eerder last gehad van hooikoorts, maar nu ineens wel?

De kans bestaat dat je nooit eerder last hebt gehad van hooikoorts, maar dat je (sinds dit voorjaar) uit het niets last hebt van klachten. Waar hooikoorts bij de meeste mensen ontstaat, kan het zo zijn dat het pas na je 40e de kop opsteekt. Waarschijnlijk is het zo dat je altijd al aanleg hebt gehad voor hooikoorts, maar zijn de klachten een resultaat van een jarenlang proces aan blootstelling aan pollen. Ook kan het zijn dat na jarenlang wonen aan zee of in de stad, je verhuist bent naar het platteland of een bosrijk gebied waar over het algemeen veel meer pollen zijn.

Wat kan je werkgever doen?

Werkgevers hebben een zorgplicht. Dat betekent ook oog hebben voor seizoensgebonden gezondheidsklachten. Mogelijke maatregelen:

    • Er zijn speciale anti-pollen veiligheidsbrillen die jou als werknemer kunnen beschermen;
    • Flexibele werktijden: de hoeveelheid pollen kan verschillen van uur tot uur en van dag tot dag. Door het raadplegen van online hooikoortsradars kun je in overleg afstemmen wanneer het voor jou beter is om binnen te blijven;
    • Werkplekaanpassingen: indien mogelijk kunnen medewerkers tijdelijk binnen worden ingezet.

Wat kun je als werknemer zelf doen?

      • Mocht je het nog niet gedaan hebben, raadpleeg een arts! Het kan voor iedereen verschillen wat voor soort pollen klachten opleveren en welke medicatie werkt. Ook de effecten van hooikoortsmedicatie kan per persoon verschillen. Raadpleeg deze folder van het UMC Utrecht;
      • Neem je medicatie op tijd: voorkomen is beter dan genezen, wanneer je de medicatie op het juiste moment neemt heb je een stuk minder tot geen last van hooikoorts;
      • Bekijk elke dag de pollenradar via bijvoorbeeld hooikoortsradar.nl.

Onze rol als FNV
Als FNV blijven wij aandringen op veilige, gezonde en werkbare omstandigheden voor iedereen. We roepen werkgevers op om het gesprek over hooikoorts op de bouwplaats en andere seizoensgebonden gezondheidsproblemen serieus te nemen. Daarnaast staan we klaar om leden te adviseren en ondersteunen als ze klachten ervaren en geen gehoor vinden op hun werkplek.

Wil je meer informatie of heb je hier nog vragen over? Stuur een e-mail naar uta@fnv.nl