Je bent uitgenodigd voor een assessment. Het goede nieuws is dat je dan waarschijnlijk een eerste ronde in het sollicitatieproces hebt overleefd. Maar wat is dat naderende assessment spannend! Zoals je weet is een goede voorbereiding in veel gevallen het halve werk. En dat geldt ook voor een assessment! We hopen je dan ook via deze weg handvatten te geven voor een goede voorbereiding.
Wat kan je verwachten?
Assessment testen, zijn ook bekend als capaciteitentesten en intelligentietesten. Er zit wel een verschil tussen deze testen. Een assessment is namelijk een overkoepeling van deze testen. Een assessment kan uit verschillende onderdelen bestaan, zoals een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en rollenspel. Assessments zijn geen reguliere tests waar je een voldoende of onvoldoende scoort, je concurreert met een vergelijkbare groep.
Er zijn verschillende redenen waarom je een assessment moet doen. Uit diverse studies is gebleken dat de mate waarin je een assessment goed maakt een zeer voorspellende waarde heeft voor succes in het bedrijfsleven. Voor veel bedrijven heeft het maken van een assessment nog een functie wanneer zij veel sollicitaties hebben ontvangen voor een functie. Door het grote aantal gegadigden is het niet altijd mogelijk om alle kandidaten die op het eerste gezicht geschikt lijken te spreken. Om een objectieve maar schaalbare methode toe te passen wordt een assessment ingezet. Door kandidaten verplicht te stellen beter te scoren dan bijvoorbeeld 50% van de normgroep valt ongeveer 50% af. Dat percentage is slechts een voorbeeld, er zijn genoeg bedrijven die de norm nog veel strakker stellen, tot wel 70% ten opzichte van de normgroep.
De voorbereiding
Ondanks dat de inhoud van de test(en) natuurlijk niet van te voren bekend is, kan je wel degelijk voorbereidingen treffen om het assessment zo goed mogelijk te doorlopen. Hieronder staan 5 stappen die je ter voorbereiding kunt doorlopen.
Onderzoek wat er getest wordt
Informeer van tevoren wat er getest gaat worden. Je kan aan de recruiter te vragen wat er in het assessment getest gaat worden en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Of misschien ken je ook iemand die binnen het bedrijf werkt waar je solliciteert die de assessments al eens gemaakt heeft. Die zou ook kunnen adviseren.
Onderzoek hoe er getest wordt
De manier waarop een assessment wordt uitgevoerd, kan verschillen. Er zijn allerlei methoden. Vragenlijsten worden veel gebruikt, bijvoorbeeld om persoonlijkheid, interesses, drijfveren, cultuur of gedrag te meten. Daarnaast zijn er cognitieve tests voor bijvoorbeeld intelligentie. Maar bureaus kunnen ook gebruik maken van praktijkopdrachten, simulaties op de pc – ‘serious games’ – interviews, zelfbeoordeling en ‘peer reviews’.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Je kunt assessments tot op zekere hoogte oefenen. Bepaalde vaardigheden, zoals bijvoorbeeld rekenkundig inzicht, kun je van tevoren trainen. Hiervoor zijn verschillende websites die kleine testjes hebben ontwikkeld als oefenmateriaal. Ook zijn er diverse boeken te koop met allerlei oefeningen.
Misschien is het lang geleden dat je bijvoorbeeld bepaalde rekensommen gemaakt hebt. Als je die van tevoren even opnieuw ziet en oefent, verlies je niet te veel tijd als je de daadwerkelijke test maakt.
Bekijk de vacature tekst nog eens
In de vacaturetekst vind je vaak een omschrijving van de persoonlijkheidseigenschappen die gezocht worden in de ideale kandidaat. Probeer deze competenties te vertalen naar praktijkvoorbeelden. Dat is een goede manier om te voorspellen hoe deze competenties zullen worden getoetst.
Doe eventueel een oefen-assessment
Als je je maximaal wilt voorbereiden, kun je een ‘oefen-assessment’ overwegen. Op eigen kosten kan je eerst een soort ontwikkelassessment bij een ander bureau laten doen. Dat helpt om alvast een idee te krijgen van hoe je ongeveer beoordeeld zult worden. Soms helpt de feedback ook bij het verbeteren van je presentatie.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Vul dan onderstaand formulier in!
Een vraag over je assessment?
Contact met FNV | UTA
Contact met FNV | UTA
Contact met
FNV | UTA