Duizenden reacties oproep ‘Werkgevers neem ons serieus’

Jullie hebben massaal gehoor gegeven aan de FNV oproep ‘Werkgevers neem ons serieus en kom over de brug met fatsoenlijke afspraken!’’. We hebben duizenden reacties binnengekregen van UTA en Bouwplaatswerknemers. Alle reacties zijn gebundeld en op 5 mei aan werkgevers overhandigd bij aanvang van het cao overleg.

Uit deze vierde bundeling van reacties blijkt duidelijk hoe er tegen de houding van werkgevers wordt aangekeken. Er is tijdens de Coronapandemie in de bouw hard doorgewerkt en daar lijkt weinig waardering voor. De werkdruk is hoog en binnen veel bedrijven is er een personeelstekort. Veel werknemers maken zich zorgen over het gebrek aan instroom van jongeren in de sector. Het werkklimaat in de bouw is onaantrekkelijk. Zeker jongeren weten dit. Arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden zijn niet van deze tijd. Bij nacht en ontij opstaan, grote reisafstanden, lange werkdagen, in weer en wind werken, continue wisselende collega’s. Maar dat is niet alles. Een vierdaagse werkweek, een eigen invulling geven aan werktijden, meer thuiswerken … allemaal gangbaar tegenwoordig, maar niet in de bouw. Al jarenlang is de disbalans tussen werk en privé voor velen een grote zorg.

De veelal hiërarchische aansturing binnen bedrijven, in combinatie met de strakke planningen, het tekort aan personeel en de wirwar van flexconstructies leidt tot een torenhoge werkdruk en weinig werkplezier. Waardering en respect wordt niet gevoeld en niet verkregen. Ook de veiligheid en gezondheid vormt een probleem in de bouw. De beroepsrisico’s zijn groot.

Uiteraard zijn er bouwbedrijven die het wel goed doen, maar over het algemeen blijkt dat er nog veel moet gebeuren. Het begint met het besef bij werkgevers; het personeel is het kapitaal van de onderneming!

 

Lees hier de eerdere documenten:
Het is ook mijn cao! Deel 1
Het is ook mijn cao! Deel 2
Het is ook mijn cao! Deel 3